Bands/ Projecten

Hoewel mijn grote liefde bij de jazz ligt, heb ik het als bassist altijd inspirerend gevonden om veel verschillende muziekstijlen te luisteren en spelen. Ik ben begonnen als basgitarist in funk en rock, speelde tijdens mijn jazz opleiding aan het conservatorium ook klassieke projecten, zat in een Tango kwartet en in een Braziliaanse band. Als freelancer speel ik alles waar ik voor gevraagd word en wat ik goed vind. Bij alle genres die ik hierbij tegenkom probeer ik zoveel mogelijk de essentie van de muziek te vatten en neem dit als invloed mee in de ontwikkeling van mijn eigen spel.

Hieronder beschrijf ik de bands en projecten waar ik op dit moment deel van uitmaak.

TRÆBEN

www.traeben.com
Samen met gitarist Jens Larsen heb ik in 2008 de Deens/ Nederlandse band Træben opgericht. Hierin kan ik mijn filosofie dat jazz meer is dan een paar individuen op een podium die ieder “hun ding doen” met volle overtuiging in de praktijk brengen. De samenhang en chemie in de band maakt het geheel meer dan de som der delen en juist dat is voor mij essentieel aan het spelen van jazz.

De sound van Træben wordt bepaald door de deels Deense roots en de passie voor jazz. Scandinavië kent een rijke “folk song”-traditie die terug te horen is in de muziek.
Sterke vaak lyrische composities waarin een helder melodisch statement de sfeer neerzet vormen het uitgangspunt voor de improvisaties. Op avontuurlijke wijze verkent de band de mogelijkheden en grenzen van de composities, zonder het idee en de sfeer van het stuk uit het oog te verliezen. De composities hebben een uitgebreide, vaak op klassieke muziek geïnspireerde vorm, met ruimte voor solo gedeeltes of voor “vamps” die met hun aanhoudende herhaling de spanning opbouwen. Dit alles maakt dat de stukken als een geheel klinken, één verhaal van begin tot einde.

In 2012 hebben we ons tweede cd “Push” uitgebracht. Dit album met uitsluitend eigen composities werd zeer goed ontvangen door de Nederlandse en internationale pers. In 2008 debuteerden we met een cd met bewerkingen van Scandinavische folk songs getiteld “Nordic Project”..

Thijs Maas

www.thijsmaas.nl
Op dit moment speel ik in de band van Thijs Maas. Een van de meest getalenteerde liedjesschrijvers en performers in Nederland. In een theatrale setting spelen we het programma “Concert” met liedjes die Thijs zelf geschreven heeft en liedjes die hij graag geschreven had willen hebben. De voorstelling is dit en volgend seizoen te zien in de theaters van Nederland. Wat deze voorstelling onder andere zo bijzonder maakt is de combinatie van een traditioneel jazz combo met Nederlandstalige muziek. Iets wat in Nederland nog niet eerder gedaan is.

Jazz4Kids

www.jazz4kids.nl
Met Jazz4Kids, een initiatief van Suzan Overmeer, spelen we sinds 2007 interactieve voorstellingen voor kinderen. Dit gebeurt zowel op scholen als op festivals. Het programma dat we op dit moment spelen heet “Op Reis”. Hierin worden de kinderen meegenomen op een reis langs allerlei soorten jazzmuziek, waarin ze mee swingen en zelf deelnemen aan kleine improvisaties. Ondertussen leren ze op een speelse manier wat jazz nou eigenlijk is en hoe het klinkt.

Jazz Supply

www.jazzsupply.nl
Na mijn afstuderen moest er natuurlijk brood op de plank komen. Samen met twee studiegenoten, een gitarist en een saxofonist, heb ik daarom Jazz Supply opgericht. Een commercieel bandje waarmee we ons richten op de markt van bruiloften en bedrijfsfeesten. Het wordt door de meeste muzikanten niet gezien als eervol werk, maar het opzetten en draaien van een eigen “bedrijfje” geeft ons voldoening en het leert ons veel over hoe we onze andere muziek moeten presenteren en promoten. Daarbij grijpen we deze kans ook aan om al spelend muzikaal dingen uit te proberen en nieuwe stukken te leren uit het eindeloze American songbook repertoire.

Contrabas – Basgitaar – Basles