Biografie

“Functions as the sonic glue but shines as an incredibly gifted lyrical bassist in his solo’s “ (Critical Jazz)

Olaf Meijer houdt van improviseren en groove en lage noten. Als klein jongetje speelde hij slagwerk op potjes, pannetjes en doosjes, geïntrigeerd door de geluiden en op zoek naar ritmes. Op zijn 15e begon hij met basgitaar spelen en kwam meteen al in een bandje van de popschool in Rotterdam. Al snel werd hij gevraagd of hij zin had om in een Bigband Schiedam te spelen, volgde hij workshops in de meest uiteenlopende stijlen en was hij co-leider van een band met eigen repertoire, The Busstop Fetishists.

Toen hij 19 jaar was hoorde hij dat er een tekort was aan contrabassisten op het conservatorium. Hij heeft zich daarop een half jaar volledig op de contrabas gestort en werd vervolgens aangenomen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier studeerde hij bij Hein van de Geyn en Frans van der Hoeven en volgde masterclasses o.a. bij Avishai Cohen, Kurt Rosenwinkel en Chris Potter.

In 2002 studeerde hij af en sindsdien is hij actief als een bevlogen bassist en basdocent. Zelf zegt hij over het musiceren: “basspelen is een sociale bezigheid” en brengt deze uitspraak zoveel hij kan in de praktijk. Hij staat het liefst op het podium om samen met andere muzikanten bijzondere muzikale momenten te creëren. Of dit nu is met één goed getimede vette basnoot, of met een uitgebreide bassolo, maakt hem niets uit. Wat telt is het totaalresultaat.

Om niet alleen de muziek zelf, maar ook het muziek maken met anderen te kunnen delen geeft Olaf les aan iedereen die bas wil leren spelen zowel basgitaar als contrabas. Ook hierin gaat hij uit van wat de muziek van de bas vraagt en probeert hij elke leerling, van beginner tot semi-professional, verder te helpen met de vaardigheden die nodig zijn om weer een stap verder te komen.

Olaf is bassist en medeoprichter van de band Træben, een modern jazz kwartet en zeker geen onbekende meer in het Europese jazzlandschap. Hij is de vaste bassist van zanger/ liedjesschrijver/cabaretier Thijs Maas, met wie hij in de theaters in Nederland staat. Verder speelt hij vast in het educatieve jazzproject “Jazz4kids en speelt hij als freelance bassist in de meest uiteenlopende groepen en stijlen.

Olaf deelde onder meer het podium met John Engels, Ferdinand Povel, Efraïm Trujilo en Tom Beek en talloze anderen, speelde zowel veel jazz, pop en rock als Braziliaanse muziek en Tango.

Contrabas – Basgitaar – Basles